Book in library with open textbook, education learning concept
http://<a href=»https://www.freepik.es/fotos-vectores-gratis/fondo»>Foto de Fondo creado por jcomp – www.freepik.es</a>

Primer de tot:

Què és un llibre de no-ficció?

En contraposició a un llibre de ficció, que és fruit de la imaginació d’una persona, els llibres de no-ficció tenen temàtiques molt diverses però una cosa en comú: tracten de la realitat, de coneixements que volem mostrar a altres persones.

1- Tenir una idea:

Què és el que vols explicar?

Segurament has estat pensant sobre un tema que coneixes o domines o, potser, a la teva feina o en la teva vida quotidiana has vist que hi ha temes que es repeteixen, preguntes que la gent es fa i sobre les quals no acaba de trobar una resposta exacta, procediments que no tenim clars, reflexions que donen per a molta discussió…

Aquella idea que et volta pel cap, que t’interessa, aquell tema que coneixes, aquella pregunta que necessita una resposta, tot això són idees susceptibles de convertir-se en un llibre de no-ficció.

2- Fer un índex:

            Comencem per l’índex?

Del que es tracta és d’organitzar les idees que emanen de la idea base, és a dir, de desenvolupar l’embrió del qual partim. Al cap i a la fi cal comprovar que es té prou matèria per explicar, a l’hora de fer un llibre. Has d’aturar-te a pensar quins temes afins o més accessoris et serviran per explicar la teva idea matriu. Els pots posar en forma de llista o utilitzar unes targetes, que podràs moure lliurement per sobre la taula o el suro del despatx de manera que et sigui fàcil d’ordenar-les i reordenar-les.

3- El públic:

            A qui va destinat el llibre?

Abans de continuar amb el text et caldrà respondre a una pregunta clau: a qui m’estic dirigint. És important saber si el teu llibre de no-ficció és per a un públic generalista, per a un públic expert, per a un públic infantil, juvenil o adult, per als clients d’una empresa o d’un sector empresarial, per a algú molt o poc interessat en la matèria… I també si vols que puguin llegir el teu llibre durant el seu viatge en tren o bé en una taula d’estudi. Tot això condicionarà els teus propers passos i l’estil de la teva escriptura.

(Continuarà…)