Foto de Escuela creado por freepik – www.freepik.es

Ja tenim la idea, hem fet l’índex i hem determinat el públic al qual ens volem dirigir (part 1).

4- Desenvolupar els temes:

De què parlaràs a cada capítol?

Es tracta d’esprémer-te el cervell per ampliar les preguntes i les respostes que creus que el lector voldrà conèixer. Es tracta només d’enumerar-los. Si has optat pel sistema de fitxes, de post-it o de paperets, apunta preguntes o frases que et deixin clar de què voldràs parlar en cada punt i situa el paperet sota els títols que hauràs escampat pel suro. Tenint-ho tot a la vista veuràs què has repetit, quines qüestions són més aptes per a un títol comú o per a un altre, i què falta en algun dels apartats.

5- Investigar:

Ho has de saber tot?

Evidentment, has de saber o conèixer tot el que estàs explicant, no pots pretendre que el lector endevini les respostes que li hauries de donar tu en el llibre de no-ficció que estàs escrivint. Per tant, allò que no sàpigues, ho has d’investigar. Llegeix, consulta arxius, entrevista’t amb experts, mira documentals, busca fotografies, reflexiona profundament, prepara’t a fons per obtenir les respostes que buscarà el lector.

6- Escriure:

Ja t’hi pots posar?

T’hi has de posar! En algun moment cal començar l’escriptura. Com que ja hauràs treballat en l’esquema inicial o índex i hauràs desenvolupat les idees que vols exposar en cadascun dels apartats que formaran un capítol, amb la informació que ja sabies i la que has buscat durant la investigació ja pots començar a elaborar el teu discurs. Segurament durant l’escriptura variaràs l’esquema en el qual t’has basat, o veuràs que un capítol és massa curt o un altre és massa llarg respecte de la resta, i et caldrà reestructurar.

Centra’t en els continguts, la forma definitiva la donaràs més endavant. Que no et faci res equivocar-te, o no saber si els continguts estan bé dins d’un o altre apartat. A mesura que avancis tot s’anirà aclarint. I si no, no pateixis. Es tracta de començar. Ja tindràs temps d’acabar d’arrodonir.

(Continuarà…)